Van de in totaal 185.000 freelancers, wordt geschat dat er meer dan 35.000 op dit moment actief zijn in IT. Steeds meer mensen maken de stap. De kans is dan ook groot dat, als deze trend zich verder zet, we eind dit jaar met 40.000 freelance IT’ers zullen zijn in Vlaanderen, hoofdstad Brussel meegerekend.
Maar waarom kiezen alsmaar meer profielen ervoor om freelancer te worden? Ondanks het feit dat de beweegredenen voor iedereen anders zijn, zetten we de hoofdredenen voor je op een rijtje.
Vrijheid is niet kunnen doen waar je zin in hebt, maar kunnen doen waar je de zin in ziet. Als je IT’ers vraagt waarom ze freelancer zijn geworden, is vrijheid namelijk vaak de hoofdreden. De kans hebben om zelf je uren en projecten te kunnen kiezen is een enorme asset.
Niet alleen kan je enkel nog voor projecten gaan die aansluiten bij je kennis en interessegebied of met een kantoor dicht bij huis. Ook kan je beslissen om tijdelijk minder, of juist meer, te gaan werken.
Als freelancer weet je dat wat je doet voor jezelf is, en niet voor iemand anders. Je bouwt met je eigen onderneming een reputatie op en haalt een bepaalde omzet binnen.
Het vertegenwoordigen van je eigen bedrijf zorgt er alleen maar voor dat je meer voldoening uit je werk zal halen. Dit alles straalt zich uiteindelijk ook af op je opdrachtgevers. Wat zal leiden tot mooie samenwerkingen.
We moeten er geen doekjes om winden. Het fiscale regime in België voor het uitbetalen van loon aan werknemers is verre van voordelig. Van je brutoloon ben je meer dan de helft kwijt, 51,5% om precies te zijn voor een alleenstaande werker. Dat blijkt uit cijfers van de OESO en maakt van Belgen de zwaarst belaste werknemers ter wereld.
Dat financiële en fiscale voordelen voor veel freelancers een belangrijk punt zijn is dan ook geen verrassing. In een vennootschap betaal je vennootschapsbelasting van 25%, of in sommige gevallen zelfs een verlaagd tarief van 20% op de eerste schijf van € 100.000. Vervolgens kiest de freelancer er vaak voor om het loon zo laag mogelijk te houden. Precies omwille van de fiscale druk waar we het net over hadden. Overige fondsen in de vennootschap kunnen dan bijvoorbeeld worden uitbetaald in de vorm van dividenden of andere fiscaalvriendelijke opties zoals het aanleggen van een liquidatiereserve.
Daarnaast kies je als freelancer zelf hoeveel je investeert in materiaal, een bedrijfswagen, opleidingen en pensioen.
Zelf ondernemer worden is een droom die veel mensen koesteren. Voor IT'ers kan freelance aan de slag gaan dan ook de ideale stap zijn naar het ondernemerschap. Met dank aan de expertise die je de jaren voordien hebt opgebouwd en de grote vraag die er momenteel is op de markt, zijn de risico's bovendien beperkt.
Misschien kan je ooit zelfs doorgroeien naar een eigen onderneming met eigen medewerkers? Eén ding is zeker: als freelancer proef je van het ondernemerschap.
Wil dit zeggen dat het voor iedereen beter is om freelancer te worden? Nee, uiteraard niet. Niet iedereen is namelijk gemaakt voor een freelance bestaan en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast biedt werken voor een werkgever natuurlijk ook heel wat voordelen. Zo schenken werkgevers steeds meer aandacht aan het welzijn en de gezondheid van hun werknemers. Ook de persoonlijke begeleiding en trainingen die vaak worden aangeboden kan je als freelancer niet meer van genieten.
Ben je zelf nog geen freelancer, maar twijfel je wel om het te worden? Dan moet je voor jezelf afwegen of een freelance bestaan iets voor jou is. Ga het gesprek aan met andere freelancers en laat je altijd eerst professioneel adviseren door een boekhouder. Enkel zo kan je de juiste keuze voor jezelf maken.